Autokosten berekenen

Een auto leasen kent veel voordelen. We begrijpen dat je een overweging maakt tussen lease en koop. Je kunt een keuze maken op basis van een vergelijking. Het is daarom belangrijk om te weten wat een auto precies kost. Dit klinkt logisch, maar uit onderzoek blijkt dat meer dan 85% van de autobezitters geen idee heeft wat hun auto eigenlijk kost per jaar. Om een goede vergelijking te maken, zetten we ze voor je op een rijtje.

Autokosten berekenen, hoe doe je dat?

Voor een goed inzicht in de verschillende autokosten is het slim om zelf een berekening te maken. Ga uit van de kosten op jaarbasis en deel dat later door 12 om de kosten per maand te kunnen vergelijken. Hieronder een overzicht van waar de autokosten uit bestaan.

Uiteraard bestaan de autokosten ook uit kosten voor de brandstof. Voor de vergelijking laten we deze kostenpost buiten beschouwing omdat dit bedrag niet is inbegrepen in de private lease tarieven. Voor jezelf kun je wel bekijken hoe zuinig je huidige en nieuwe auto rijden.

 

Afschrijving

Dit is het verschil tussen de aanschafkosten en de (indicatieve) verkoopprijs. Dit bedrag deel je door het aantal jaren dat je met de auto hebt gereden totdat je hem verkoopt. Zo krijg je het jaarbedrag.

Motorrijtuigenbelasting

Het bedrag voor een personenauto is afhankelijk van de brandstofsoort, het gewicht van de auto en de provincie waarin je woont. Op de website van de Belastingdienst kun je dit jaarbedrag berekenen.

Verzekering

Hoe is je auto verzekerd? En wat kost deze verzekering jou op jaarbasis? En wat is je eigen risico?

 

Onderhoud

Dit zijn alle kosten voor reparaties (slijtagereparaties en tijd- of kilometergebonden reparaties), onderhoudsbeurten en bandenwissels op jaarbasis. Op www.carsom.nl kun je bijvoorbeeld laten uitrekenen welke onderhoudskosten je de komende jaren kunt verwachten voor jouw auto.

Pechhulp

Wat betaal je per jaar aan pechhulp?

 

Eventuele financieringskosten

Als je geld leent om een auto te kopen, wat betaal je dan per jaar aan rente?

 

Maandbedrag autokosten berekenen

De bedragen die je hierboven berekend hebt, tel je bij elkaar op en deel je door 12. Je weet nu wat je minimaal per maand kwijt bent aan je auto. Je houdt altijd het risico van onverwachte hoge onderhoudskosten aan je auto. Neem daarom een bedrag in je berekening op voor onvoorziene uitgaven. Dit bedrag vergelijk je nu met de maandelijkse private leasetarieven.

Rijden in een private lease auto betekent dat je altijd in een (relatief) nieuwe auto rijdt en dat wij alles voor je regelen.

  • Geen investering nodig
  • Geen zorgen over het verkopen van je auto (en voor welk bedrag)
  • Geen zorgen over onderhoud, reparatie of schade
  • Geen hoge verzekeringspremie bij slecht schadeverleden
  • Geen verhoging van je verzekeringspremie bij schade

Meer voordelen lees je hier. Is voor jou private lease een betere optie dan een koopauto? Bekijk dan ons aanbod.